lördag 15 oktober 2011

Göljestigen

 Kilsbergens hembygdsförening skulle utföra underhållsarbete längs den undersköna Göljestigen, och jag tänkte ansluta för lite rörelse och frisk luft i markerna. Himlen var höstgrå, även om lövträdens färgkaskader gjorde sitt bästa för att liva upp vyerna. Ur dalarna steg vätan som rök - men från ovan kom inget sådant. Frostkalla nätter tar tid på sig att tina... Jag far mot Garphyttan, svänger av mot Filipshyttan och tar upp mot Havregruvan vid den gamla smedjan man just fått nytt tak på. Sinnersten - slaggen från traktens hyttverksamhet - skymtar fram genom det åldrade murbruket och skänker glimtar av buteljgrön, turkos och gnistrande blå, mot allt det gråa.Vägen slingrar sig uppför berget genom skogen och förbi kluster av små sommarstugor. Jag har varit här förut, och trodde knappt mina ögon. 2004 gjorde man iordning leden, som i stora drag följer Göljebäcken och når sjön Göljan. Här finns också Skinnarsågsfallet - ett riktigt ståtligt vattenfall som häver sig ned för en brant och letar sig vidare längs en vindlande fåra.
 Det är ändå

de där "små"

vyerna som är

vackrast;

förunderliga

vattenspel

överallt, och

man vill helst

slå sig ned,

bli bofast, i en 

kåta kanske.

För evigt

vaggas av

vattnets sång...


Jag hälsar på sällskapet, som redan är igång. Karlarna hålls med en bro, men längre uppåt stigen har ljungen vällt in över gångslingan och behöver tuktas. Så det blir till att rycka ljung en stund, innan vi blir inkallade för fikadax vid den fina grillplatsen - en av flera skall sägas.

Vi är inte ensamma om att söka oss hit idag - människor och sällskap i alla åldrar kommer trampandes, allt medan solen bryter fram och himlen blir blå. Jag njuter av röken och förtäring, glad att jag tog mig iväg.

 
Jag tänker inte bre ut mig i bilder här - ni får masa er hit! Och kommer inte ångra er - det kan jag lova.


För mer information kan ni gå in på http://goljestigen.wordpress.com/

Kilsbergens hembygdsförening finner du på http://www.kilsbergen.eu/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar