fredag 21 september 2012

TIPS: Sveriges radio TEMA-satsning om SKOG

För en tid sedan var det ett fenomenalt bra reportage om människonära skogsbruk i DN, som verkligen grep tag. Tydligen blev detta startskottet på en upplyft debatt och diskussion, och härom kvällen påväg till bergen halkade jag in i ett program som behandlade temat Människa och skog. Det visade sig att Sveriges Radio i höst har satsat på Temat Skog - Tendens, Naturmorgon, Vetenskapsradion, Ekot och P4 med förenade redaktionella krafter.

Programmet jag hörde:
Onsdag 19 september
Skogen och människan
"Skogen betyder allt för min andliga överlevnad" säger Marianna Agetorp, författare med en egen kulturskog på gården Stensjöäng i Spjutaretorp. Där har hon och hennes man Anders skapat en skogskatedral.
"Sen jag var barn har jag känt att skogen är min tröst, den hjälper mig att förstå vem jag är." Virkesvolymer och tillväxt går att räkna på. Precis som en lista med rödlistade arter. Men hur mäter man det andra? Så långt Tendens bild och text. Man talade med någon som forskade om skogens Sociala värden, vilket var mkt intressant, och som tydligen skall stärkas i resonemangen kring avverkning/förvaltning framgent.
På länken http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2938&artikel=5269301 hittar du alla program och titlar, men här är några som jag tyckte lät särskilt intressanta:

Vetandets Värld 24/9 kl. 12.10 Hyggesdebatten i ett 250 årigt perspektiv  och hur det gick till när kalhyggesbruket blev det helt dominerande sättet att bruka skog i Sverige.
Vetandets Värld 25/9 kl.12.10 Kalhugga eller inte Kalhugga - I Tyskland anses stora kalhyggen vara en styggelse och är  förbjudna.  I Sverige är kalhuggning ett ideal som nu ifrågasätts.

OCH SÅ VIKTIGAST AV ALLT, NU PÅ SÖNDAG: P4 Dokumentär 22 september kl. 22.05
Pinnplockerskan, en dokumentär av Naturmorgons Jenny Berntson Djurvall,
där vi möter konstnären, naturfilosofen och aktivisten Maria Westerberg / Vildhjärta. Lyssna!!!

Här några rader du kan mötas av i "hennes" skog, i Värmland, bland mycket annat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar