fredag 31 maj 2013

Källarjazz av hög klass // å snart blir det "jazz på svenska"

Skulle i åskvärmen leta mig fram till "mina" musiker Johan och Blomman som skulle ha jazzkonsert i kulturhuset igårkväll. Såg lite i syne och trodde mig finna Jocke Persson, den gamle hårdrockaren som blev hitmakare tillsammans med Niklas Molinder, och faktiskt var det Niklas som satt där breve - men inte var det Jocke. Märkligt sammanträffande iallafall. Sist vi sprang ihop var väl i London, back in the day. Sedan jag stod inklämd i deras lilla sångbås på I3:s nedlagda regemente och spelade in mina sånger från skogen för 15 år sedan, har de svävat ut i världen och högt upp på toplistorna. "Jocke är mest i LA nu för tiden", kraxade en hes Niklas, som tappat rösten på morgonen, fått en näve cortisontabletter och nu skulle hålla föredrag om låtskriveriet. Jazzgossarna väntade istället i en källarlokal runt hörnet...
...där det hade dukats upp med hembakta sockerkakor och låtar som både svängde och fick musikerna att gnistra på sina respektive instrument. Musik som förtjänar en mycket större publik - och så lär det väl bli till hösten, när det vankas spelning igen. Håll utkik efter amerikanen Nelson Westins Jazz Machine! Jag som visserligen fångats av jazzens intrikata mönster och möjligheter och utrymmet för improvisationer och utsvävningar under mina sångstudier i LA, har väl sällan gått på jazzkonsert här i Sverige och hade bara ordnat barnvakt för en "vanlig konster". Här var det dock musik 1 1/2 timme, fikapaus med mingel (supertrevlig och bra idé!) och så kom visst det bästa sist, när jag själv tagit mig hem till barnläggning och utfodring och kvällsgöromålen. M blev kvar, och fick avnjuta Johan Sandlunds bassolo. Jag är bekännande kontrabasdyrkare och ser fram emot lördagens rep där det blir musik i folkton inför Ransäterstämman (sist vågade vi inte för J hade möjlig uppkastsningssmitta)

OBS! Som vanligt kan du KLICKA PÅ BILDERNA för att se dem i större format!
När jag både har en sådan begåvad pianist och händig basist kan jag ju naturligtvis inte låta bli att bjuda mig själv och folkmusikpubliken på en glimrande pärla från Jan Johanssons tidlösa klassiska skiva "Jazz på svenska". Det blir Visa från Rättvik, som även passar bra till Dan Anderssonveckans konsert! Vi känner på den på lördag, och på söndag väntar sträng- och flöjtrep i Askersund och så sätter vi ihop det hela till en fin konsert i Teknologen nästa fredag kl 15, för er som missat att det är Nu det Gäller! Ransätersstämman är alltid sevärd, men särskilt i år när det blir musik i blå folkton från de Blå Bergen och Stinnerbom/Stinnerbom/Dubé samt många fler. I stuga med torvtak skall jag ta in det hela och försöka njuta i musiken, både på scenen och sedan, i publiken. Hoppas vi ses!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar