söndag 16 juni 2013

Ernst hyllar Arne i Damsäter i kändisblaska (som ja råka ha)

Jaha... då känner man sej nästan manad att inleda med ett litet "försvartal".... :S Jag kunde väl dra till med att jag satt hos frissan och inget bättre hade att bläddra i - men så här är det: av indianerna har jag lärt mig att blanda det heliga med det totalt irrelevanta, för att få balans i livet. Således händer det att jag tar paus från att tyda vallristningar i bergen och eget bokskrivande, genom att helt sonika köpa en hemsk skvallerblaska någon gång ibland, trots att jag vet att rubrikerna är vridna tre varv osv. När jag bodde ett år hos Svartfotsindianerna blev jag varse att deras heligaste gamla ceremoniella ledarkvinna också kopplade av med en lunta skvallertidningar, då till min stora förskräckelse, nu till min större förståelse... Men döm om min förvåning när jag kom till den obiligatoriska sidan där man frågat en rad kändisar en rad frågor. Första frågan löd: Vem är din idol? Ernst Kirchsteiger (jaha det är alltså SÅ det stavas??!! Kan jag aldrig lära mej) svarar: Bonden Arne Carlsson. Ja, jag läste rätt. Allas vår Arne i Damsäter (uttalas Dammsäter), som gick bort för drygt ett år sedan. Det klack till i hjärtat och jag blev så glad, som jag alltid blir när jag påminns om denne oförglömlige store man... Och då menar jag nu inte Ernst, utan hans idol Arne.Jag ringer Arnes Gun och berättar, och hon blir häpen och glad att den så innerligt saknade maken fått ett så fint omnämnande, när han utan hennes vetskap figurerat i förra veckans kändisbilaga till kvällstidningen Expressen. Läs vad han svarade i sin helhet!

Gun berättade att när den då okände heminredaren och blivande TV-mannen flyttade till trakten för 20 år sedan, åkte Arne förbi med traktorn och hälsade välkommen. Själv berättade han att han bodde "i en stuga lite längre bort". Stuga...? En praktfullare gård får man väl leta efter, med stora timmerflyglar och enorma uthus, så välskött som ingen kan tro. Det var Arne det. Arne och hans 14 rävar bakom öronen :) För oss i hembygdssammanhang är han ju kändare än själva Ernst!
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤


På bloggen har jag två inlägg som handlar om Arne. Det första har denna bild och handlar om synen på de gamla hos indianfolken kontra hos oss. (Översta vedboden är från Ransäter, sedan är det pow wow hos Tewa-indianerna och sist Arne framför kolarkojan i Lockhyttan). Det andra inlägget innehåller minnessången som jag diktade till Arne och sjöng på minnesstunden efter begravningen. Du finner länkarna till inläggen här nedan!

http://pernillastund.blogspot.se/2011/10/indianerna-de-gamla-och-jag.html
http://pernillastund.blogspot.se/2012/06/arne-carlsson-i-damsater-m-i-n-n-e-s-s.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar