lördag 1 juni 2013

Folkmusiksommar, älgmålningar och UrkultminnenI senaste numret av tidningen Spelmannen, där mitt Kilsbergsverk recenseras (se förra inlägget) serveras en delikat buffé av inbjudningar till landets alla spelmansstämmor. Kanske finns det fortfarande någon enstaka själ som tror att folkmusik är mossigt och gammeldags? Kom och upplev, känn polskepulsen och lyssna till "buskspel" inpå gryningstimmarna, se de yngre generationerna glöda för musiken och dansen, se alla fantastiskt duktiga spelmän och traditionsbärare av alla de slag stämma upp till fröjd och sång och levande liv. Folkmusik - IRL.


Nu är det många festivaler som står för dörren.
Ransäter, Dalkarlsbergs visfestival och Dan Anderssonveckan
- Där har ni mej. När jag inte vilar i de Blå Bergens famn...

FESTIVALMINNE: Urkultfestsivalen fick jag delta i på ett rätt så anorlunda vis en gång. De brukar inleda festivalen med en "eldnatt", en stor show med olika symboliska inslag. Jag, Ulrika Bodén och två andra skulle representera folkslag från de fyra väderstrecken och sjunga in mot varandra, medan vi vandrade mot mitten av cirkeln, och våra sångslingor vävdes ihop allt mer. Ulrika stod för det svenska och jag fick äran att representera indianfolkens stämma, tack vare mina resor i deras musikaliska värdar och mitt sjungande år hos Svartfotsindianerna.
På festivalen lärde de även ut gamla hantverk, så jag passade på att måla min indiandräkt med älgmotiv från den fantastiska Nämforsens stränder... Senare fick jag vara med om samma "sångritual" på Kulturhuset i Stockholm, när det var världsmusikfestival. Då var det jag och Mamadou Sene från Senegal som utgjorde ett av de båda sångparen - det var vi som skulle väva ihop våra röster allt mer, för att slutligen sammansmälta med stämmor från världens fyra hörn. Det var så häftigt så vi ställde upp med samma koncept i Kungsträdgården en tid senare, för välgörande ändamål. (Mamadou kan man annars höra i Ale Möller Band.) Hittar jag bilden på oss allihopa så dyker den upp här framgent! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar