torsdag 10 oktober 2013

Mats Rosenberg ersätter mig 17 okt i Nytorps bygdegård! Kommunens satsning vid Gårdsjötorp är temat för kvällen
Utan att orda för mkt om varför, så har jag av hälsoskäl och övrig belastning fått ställa in min medverkan när Kilsbergens hembygdsförening och Kilsbergsstugans vänner har sitt årliga samarrangemang, i Nytorps bygdegård nästa torsdag. Tråkigt, men om jag får ägna de krafter jag har åt det allra nödvändigaste utöver min nya tjänst (där både photoshopkurs i Stockholm och vallristarbesök i Dalarna står på schemat just vid denna tid i oktober), så räknar jag med att både planeringsutrymme, koncentrationsförmåga och simultankapacitet i hjärnkontoret återkommer, och jag har mer att bjuda på, när jag kommer igen. Min förhoppning var att kommunbiolog Mats Rosenberg istället kunde komma och inviga alla nyfikna Kilsbergsfantaster i det stora mysterie som råder kring kommunens engagemang vid Gårdsjötorp. Det har talats om invigning i oktober, men det har talats förr och än så länge vet vi inget. Roligt nog har Mats tackat ja, och kan därmed lösa alla undrande själar från de flesta frågetecknen tänker jag, samt får visa hur arbetet gått till.
Leif Troeng, bildansvarig i hembygdsföreningen och arbetslagledare för de gäng som gjort mycket arbete där och på andra håll i Kilsbergen, är en mycket duktig fotograf som alltid har kameran i beredskap och som skildrat arbetet genom sin lins . Leifs bilder, från Gårdsjötorp men även Hyttebacken, Lisselängen och kanske Ramshytte ängar, ingår i kvällens program. Jag hoppas själv kunna komma, för det är något helt annat att bara luta sig tillbaka, lyssna och ta del, än att föra ordet när man hör sig själv sjunga "där tjuren går frostig vid grind" istället för "där frosten går tjurig vid grind".. Boken Blå Bergens Sång kommer väl finnas på plats ändå, för säkerhets skull, om det nu är någon som tänkt sig köpa den, eller inte visste om programbytet. Hoppas alla kan glädjas över detta tillfälle!
Här är några bilder från mitt besök vid Gårdsjötorp förra fredagen
Leif är även den som, till en början, kommer vara "stugfogde" och ansvara för uthyrning mm.

Här finns en försmak 
av Leifs bilder: 
www.troeng.eu

Förutom de tvåbenta arbetslagen håller sig kommunen även med fyrfota sådana; håriga kossor och får, som båda gjort en insats vid Gårdsjötorp och öppnat upp inägorna med bete.I bakgrunden ännu ett timmerhus som nyss kom på plats. Inser att jag visst inte tog någon exteriör bild, förutom denna ulliga betesbild. Det och mycket mer får ni ta del av vid bygdegården, torsdag kl 19!

Gå inte in i väggen,
även om den synes timrad och gemytlig, som här vid Gårdsjötorp (urblekt upplaga).

Jag tänker ofta på Änga-Kalles visdomsord från 1953, som hörs före moraharpelåten på min cd: "Du ska akta´re så ´ru n´te anstränge're för hårt. För DÄ vinns int någe på, te å gå te ÖÖÖVERDRIFT inte. Utan en bör ta´t lungt - AAALTING lungt här i världen, för dä vinner en mest på. Å så kan en ha... tanken med. Om 'en nu irrar å stirrar, så blir dä som e surra, å en blir FÖRSTÖRD i huve"

1 kommentar:

  1. Änga-kalles ord säger oerhört mycket. Så enkla men ändå kärnfulla och byggda av tankar som växt fram under år av slit. Jag brukar bära dem med mej - är en favorit ur ljudskatten du gett liv!

    /viktor

    SvaraRadera