söndag 5 oktober 2014

HÖSTHELG: Blå Tråden, Torpvandring och välsvarvade äpplen

Ååååh vad fint det ligger!!! Det timrade lilla annexet i Hällby som konstnärliga Ann-Britt Skeppner gjort i ordning till sommarateljé och under Blå Tråden-dagen galleri. Utsikten var dock inte till salu (och inte tog jag kort på den häller, men böljande berg med dalgångar på djupet, där lövträden skiftar i höstliga färger). Annars hade jag slagit till direkt och gett i stort sett vad som helst. I år ville jag som sagt få möjlighet att SJÄLV åka runt till stationerna, varför jag inte anmält mitt deltagande. Däremot råkade jag boka in en torpvandring med Sånnaboda stugförening kl 13, och vädret var ypperligt, ljumt och rart. Ett stort trevligt gäng som möttes vid Emilalogen i Bocksboda, tog bilarna till naturreservatsparkeringen vid Bocksbosjön och vandrande längs denna sagoskatt i bergen, som nu skymtar allt mer efter gallring mellan den slingrande vägen och sjön. Hyttebacken fick ett besök, där torparvännen själv mötte upp, slog följe till den gamla hyttan i bäcken, Säkratorpet och så gick vi andra vidare till Östra Ökna, där det blev fika och sång på Valleberget. Härligt!
Ett Träd som bär en alldeles särskild berättelse. Jag tror jag sparar den till dem, som slår följe med mig någon gång... Men armarna räcker inte runt. Och det finns mycket märkligt att förtälja. Tälja...
Lärjungarna samlas runt Mästaren. Här bor dock bara grävlingen idag...Vi lämnar lördagen och omfamnar söndagen. Vilodagen. Här i stugan svarvas det äpplen, hemodlade, som sedan torkas och blir till sötma och vintergodis, mycket uppskattat! Gubben har nu farit på svampkurs i Garphytte Nationalpark och för mig vankas lugna stunder med lite småutflykter. Men ikväll väntar ett Äventyr... Vi får se vad det ger! Lite härligt också att veta att många kanske plockar fram min fina bok denna söndag, som de köpte sig igår, på Vedlunds lanthandel, hembygdsgården i Frötorp eller på min vandring, och i ord, ton och bild avnjuter Blå Bergens Sång. Våra alldeles egna, fantastiska rika berg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar