fredag 25 maj 2012

Dj Mossberg, Noraglass & dialektmysterier

En barnfri heldag och liten hemtraktsturné; först undersöka inspelningsstudio i Fjugesta (svalt och skööönt!) och så lämna kameran där av misstag för att snirkla vidare längs Kilsbergskanten på timmertorpjakt (gjorde ett storslaget fynd och har fått lite deckarledtrådar som skall följas upp ang mkt mkt till åren komna ägare) och så upp till Nora för en Präktig, Sagolik strut med underbar Noraglass, för att sedan stiga in i Kilsbergsoraklets Rike; Åke Mossbergs fotoaffär. Hur var det nu igen - ingen semester på 37 år? Eller något liknande hemskt rekord. Här finns trilliontals med bilder och - vad många kanske inte vet - LÅTAR; Åke stoltserade med 40 000 sådana i sin vad det nu heter, liten makapär som han snurrar på och fram kommer de mest obskyra alster med allehanda mystiska artister genom tiderna. Mina bilder är från två andra besök ska väl sägas, men passar bra idag. Uj uj uj. Inte för att vara makaber, men man borde verkligen forska på hans hjärna vad gäller minneskapacitet - och hur skall eftervärlden klara sig utan honom?

Det blev Sofia Karlsson, bergslagsgittarristen som spelat med ABBA, magskratt till bykomikern och  Flackföregångaren Rune Johansson och så en tandlös brilliant dialektkonstnär från 70-talet. Kringelkrokar hit och dit i både släktforskararkiv och i låtarkiv. Åke kompar glatt på munspel i c, till Alla låtar i Alla tonarter. En konstart bara DET! Lite vimmelkantig klarar man bragden att INTE äta en till ljuvlig Noraglass och tar sikte på vännen Mys backstuga vid Pershyttan. Stugan hittas, men inte vännen. En liten visit vid kolarkojan också, där milveden ligger barkad och torkar inför höstens trivsamma milröksinsvepta gemenskapsstunder på ljugarbänk och i eldens sken.
Vill be Maj att hejda sig lite, det blir bara junijuliagustiSEPTEMBER helt plötsligt och man hinner inte med. Men efter sommarn väntar milan, tack och lov. Det är en evighet kvar... låtsas vi.

1 kommentar:

  1. ååå hade ju cykelsemester den dagen .. hihi .. lite semester själv i Vackra Bergslagen. Kom gärna förbi igen när anden faller på ..

    SvaraRadera