söndag 3 juni 2012

Spelmansstämma // S I G G E B O H Y T T A N


Spelmansstämman vid Siggebohyttans magnifika bergsmansgård
hölls traditionsenligt på söndagen, trots ihärdiga regnskurar från en ständigt skiftande himmel. Ösregn när jag lämnade Örebro, men när stämman var slut bröt solen fram. På något märkligt sätt känner man sig RIK när man nalkas detta överdådiga träpalats. Tanken var väl att imponera på omgivningen, men idag är Siggebohyttans bergsmansgård ett gemensamt kulturarv, förvaltat av Länsmuseet, och således tillhör praktverket var och en av oss länsbor! Det är nästan så man blir högfärdig. I vanliga fall myllrar det av spelmän och spelkvinnor i buskar och snår, under bar himmel, men sådan var inte denna dagens inramning. Den stora logen slukade tack och lov skaran av regntrotsande entusiaster, som kommit från när och fjärran med all sköns instrument.

Tryck på bilden här nedanför så får du se den i all sin härlighet :) Junihimmel över bergsmansgård.


Till en början var det allspel med utvalda låtar, samt en överraskningslåt, vänligt framförd enligt min önskan. Allspel - dansuppvisning – uppspel – buskspel löd programmet - men buskarna var lite för blöta för just buskspel, om man ska vara ärlig. Gyttorps folkdansgille fick upp värmen med sina virvlande danssteg i vackra dräkter och jag fick knäppa med min efterlängtade kamera, som nu återbördats!


En av karlarna hade rent av sytt sin dräkt själv! Ni vet väl att det är sämskade älgskinnsbyxor som gäller. Ingen av männen hade förskinn, som i Dalarna, men förskinn - dvs ett slags praktiskt och tåligt skinnförkläde - var i allra högsta grad flitigt använt av manfolk i dessa nejder.Så var det uppspel; en yngling på säckpipa briljerade och så blev det några andra konstellationer. I en paus mellan störtskurarna passade jag på att ta mig till den mysiga cafébyggnaden, där det vankades viskurs på loftet samt kaffe med dopp, förståss. Gott sådant! Jag hade ambitionen att knyta kontakt med lite väloljade musikanter på diverse udda instrument till min inspelning, och fick till några lyckträffar, tror jag.
Vid smedjan invid landsvägen myllrade fåren i sin hage, och i dikesrenen hade midsommarblomster, smörblommor och lupiner slagit ut. Torvtaken spirade ännu rätt så välkammade, men blir väl mer vildvuxna vad sommaren lider.

Vill du fira Midsommar på det mest storslagna traditionsenliga vis skall du göra som så många andra och ta dig hit till folksjälens högtidsdag!


Utanför mitt fönster smattrar regnet mot rutan i mörkret. Men jag vet att lupinerna stämt upp till sommarfröjd, fjärilarna har vecklat ut sina vingar och jorden grönskar så magiskt igen. Återfödelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar