måndag 2 juli 2012

Dit & hem & däremellan / Visfestival i Dalkarlsberg

Det slutade så här men började som nedan - så som dagarna i livet gör ibland...

Ja ska på visfestival i Dalkarlsberg, sa jag till sonen. Fisfestival? undrade denne skeptiskt. Nej, herregud VISFESTIVAL!!. Jaha, jag trodde du sa isfestival (det var tydligen båda som hörde fel kors å tvärs). Men han va väl inne i någon legogubbevärld för när jag sa att det va dags att åka på visfestival var han lika förbryllad. Melodifestival? Herregud, har jag haft ett barn i snart 10 år som lyckats undgå själva ordet Visa?
Någon isfestival blev det tack och lov inte, men regnet hävde sig ned på ditvägen. Dalkarlsbergs dansbana är dock under tak, så det blev fullsatt ändå, nästan till sista stol. 4:e året i rad men mitt första Visfestivalbesök. Med betoning på V.

Lokaltrubaduren Jan Kilsberger, Bocksboda, framförde oblyga visor av Allan Edwall.

Som vanligt på dansbanor och i folkparker blev det slagsmål - och som vanligt var det såna där Karlskogingar som kom å veva. Här faktiskt på en stackars Degerforsare...
Ja, ja gjorde bilden lite svartvit för tidlöshetens skull! Nog har man hört vad som försiggått i dessa krokar. Många hade väl även en hel del Lura innanför västen. Dvs någon slags hembränd soppa... Det uttalas med både uppåt- och utförsbacke på uet, låter inte snyggt alls och smakade säkert lika illa. Såhär på dagtid var det väl annars mest fika som gick åt i pausen. Viskvädarna avlöste varandra och fick framföra tre låtar var, men nog kunde kullan från Ludvika fått sjunga några alster till? När vägen var lång och gubbarna så många :p

DenHÄringa gubben får ni allt se upp med i allefall! Han har tonsatt Dan Anderssondikter och framför dem på ett välgörande eget vis, och rymmer alla skalor av känsloregistret i rösten. En vinter som kolare bara, se´n är han där! Lasse Eriksson från Karlskoga. Även känd från programmet Antikrundan? Gester med gester? Nä, dä va nåt på 4an med en sur jury vill jag minnas. Men han får säga som den gode Dan. Det förflutna är en dröm...  Och nu drömmer jag om att han ska spela in dessa låtar på skiva och ge ut. Jag fick föreviga både han och den nye medmusikanten...

...tillika min gamla "vapendragare" med fiolstråken i högsta hugg i alla möjliga konstellationer och sammanhang; Anders Norudde gned med på låtarna och Lasse spelte kvidande dunkande gitarr.

Dä va jädrar va dä va bilder på DOM! (Ufo ovan t h?? Menar ej A) Tar ngra till och sen får dä va bra:

 

Anders hade gjort någon ny skäggfrisyr - kommer inte ihåg vad den hette? Lite lastbilschaffis från 70-talet iaf - och visslar här febrilt i tonarten A, i hopp om att mobiltelefonens stämnings-app ska funka.

Men nu över till det Absolut Viktigaste i Hela Vida Världen. Min musik. Altså MIN musik! ;) Kanske kommer den vankas på visfestivalen nästkommande år... Min finaste musikstund denna dag hade jag faktiskt ändå på vägen dit och hem, när jag lyssnade på råtagning från studion så det kändes lite som "på riktigt" när man hörde sin finlåt - så som det en gång kommer bli, på CD. Att låtarna har börjat ta sig UT ur mig för att sedan ta sig IN i många andras vardag och världar... Jag hade just fått Ljuvliga åsar, som beskriver färdvägen från Lisselängen till just Dalkarlsberg. Gröna dal'n, Killingaberget, Stora backen å så dessa Ljuvliga åsar, och vidare... Jordgubbarna vid Lisselänga var goda, å så blev det lite besök på hemvägen å så sitter jag här i senkvällnatten och samlar ihop några fragment av denna dag. Lupinbladen bjöd på gnistrande regnpärlor och de blåa spirorna kantade långa stycken av vägen över bergen. En bra dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar