söndag 19 maj 2013

Kulturhistorisk helg i vackra Nora & Pershyttan // Klick!

Häst- och vagnparad, björksavstånd, en eka, trasmatta vid Bryggeriet, smyckad hästsvans...

Mitt bokstånd på byggnadsvårds- och konsthantverkmässan med inslag av mat och annat smått och gott. Bordsgranne var Kjell Möller, byggnadsvårdare, mjölnare och kolare - tillika omslagspojke på min bok :) Han tog med sig kolmilemodellen som knöt an till mitt verk, och själv hade jag med mig mitt psalmodikoninstrument till beskådande. Nästgranne var lieslåtterfolk och på min andra sida fanns en timmerman från Värmland. Mittemot hölls Pelle med sitt mobila sågverk och trollade fram fina golvplank av stora stockar, bredvid de handgjorda ekorna som doftade så sagolikt...

Här och i Pershyttans kulturreservat, där jag tillbringade söndagen, fick folk stifta bekantskap med gamla metoder och konster. Även djuren fick visa upp sina färdigheter, så som här till vänster - medan vissa fick finfrisyrer som nedan, och bjöd på hästtaxi och som ni ser högst upp; häst- och vagnparad.
Jag hade ju mitt Kilsbergsverk till försäljning men lyckades smita iväg lite nu och då...


och knäppa en bild eller två. Här var det trasmattetvätt på gammalt vis, med såpa och rotborste och smygarebäcken som vattenkälla. På klädstrecket syntes äldre tiders understass och mittemot bjöds det på björksav, som man även fick se hur man tapapde ur björkarna.
Ull som ska kardas och spinnas. Familjens svarta får är det väl bäst att hålla i koppel...


Trästaden Nora förgylldes med träkonst från paret Agger, som hade utställningen Bejaka i Brygghuset. Drivved i miniatyr blev till kluriga, fantastiska, karaktärsprudlande fågelverk, mästerverk, det ena efter det andra... Absolut värt ett eget besök! Krokpinnedyrkare eller ej (själv är jag ju bekännande sådan).

Helgen kröntes med en underbar Noraglass. Hasselnötsmak så klart! Tack alla trevliga bokköpare. Vi ses i sångerna, bilderna och bergen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar