söndag 5 januari 2014

FOLK AT HEART - EN SUCCÈ! // Landar efter lördanUJ va arrangörerna blev glada när det nästan blev ett helt uppslag i Nerikes Allehanda i lördagstidningen. Den superstora bilden som bredde ut sig över två sidor bestod till 83% av tre stora svarta ryggtavlor. En inte så levande bild av detta myllrande musikmecka, minst sagt. Ack ja. Var är lokaltidningen på väg? Hur som helst blev det så fullsmockat på lördagen att man tvingades låta publik vända i dörren på grund av maxantalet som uppnåtts, uppsatt av brandskyddsmyndigheten.

Där inne fanns en varm buffé av toner och konstellationer med alltifrån irländskt, blues, ukulele (när detta manstarka gäng helt ogenerat tågade uppför den slingrande trappan i den gemensamma scenkostymen - kilt - fick man knipa ihop ögonen rejält för att undkomma annars potentiellt obehagliga syner!), amerikana, svensk folkmusik och diverse blandningar av det ena och det andra. Jag fick en snilleblixt och flyttade mitt utställarbord och så öppnade sig kvällen för än fler givande möten och lite försäljning mellan alla egna små turer till de lockande scenerna. Verandan är mysigast, med hästlängder. Där vill jag sjunga, lite avskalat, med musiker nån gång! I foajen avlöste ringdans och beatbox-fiol-kombo varandra, men när en dam började vråla någon hemmafru-blues (så löd refrängen) hade mina tinnitusöron inte mycket att sätta emot, och barnvakten var dessutom slut, så det var "bara" att packa ihop, lite motvilligt. Med lite tur faller sig nästa gång lite bättre och man kan vara med på ett annat sätt, äta mat med goda vänner och vara lite mer "rörlig". I år passade dock detta mig bäst; Bok- och CD-bord och så ett litet sångprogram i anslutning till invigningen, när de flesta av festivalens ca 400 deltagare befann sig på entréplanet omkring foajéscenen. På lördagen var de 450, och då var gränsen nådd. Hur ska alla rymmas nästa år??? Ett delikat problem för arrangörerna. Kanske behöver inte redan etablerade konstellationer som drar masspublik beredas plats, utan det får vara lite mer av upptäckarglädje och lämnas också utrymme för publik som kommer av den anledningen. Stjärnskotten drar fulla hus av sig själva ändå, och det kan man göra i andra hus, bokstavligen, om tanken med mässan ska främjas och man ska kunna röra sig fritt mellan akterna. Som det var nu var det total publikstockning till vissa konserter, och lyckades man klämma sig in ville man lika snart klämma sig ut pga syrebrist och värmeslag. Allt ska väl utvärderas, och så här en första gång kanske det var bra och tryggt att ha några starka "dragplåster" för att säkra publiktäckning. Nästa gång finns ingen sådan oro. Snarare är det en fråga om hur man skall vaska bland alla som vill vara med, och därutöver ha utrymme för lite publik! Det ser vi fram emot :)Det blev många kära återseenden, och trevligt tillfälle att uppdatera sig med musikvänner och kulturkollegor, branschfolk och artister - även från andra sidan Atlanten! Man kan byta skivor med varandra, och kommer hem med en spretande skörd att utforska vidare...
Den bästa skörden var dock Good Harvest, tjejduon som förtjänar ett eget inlägg (kommer!), här på den mysiga Verandan. Tycker du bilden ser lite speciell och glittrig ut så beror det bara på deras glimrande fina musik! Och kanske det faktum att jag fick kvällens ANDRA snilleblixt och fotograferade ute på gatan genom fönstret! :)
Slutar med favorit i repris nu när passerkortet är uttjänt och inträdesarmbandet ska klippas bort...Ett Stort GRATTIS till arrangörerna!!!
ANDREAS SVENSSON, ANDERS DAMBERG OCH KRISTINA WESTER
PS: Håll utkik efter Good Harvest-inlägg på bloggen, som kommer vad det lider!

4 kommentarer:

 1. Fattas det text?

  SvaraRadera
 2. Nä, men i mobilversionen blir det stora "lufthål" i layouten. All text dock med. Skapat för att avnjutas med full dataskärm! :)

  SvaraRadera
 3. Ok. jag kollar på datorn och min fundering gäller detta stycke: Där inne fanns en varm buffé av toner och konstellationer med alltifrån irländskt, blues, ukulele (när detta manstarka gäng helt ogenerad tågade uppför den slingrande trappan i den gemensamma scenkostymen - kilt - fick man knipa ihop ögonen rejält för att undkomma annars potentiellt obehagliga syner!), amerikana, svensk folkmusik och diverse blandningar av det ena och det andra.

  Annars en jättebra text! Ha de gott!

  SvaraRadera
 4. ? Nog är det med på MIN mobil alltid... Märkligt. Men fick syn på ett d istället för t, när man inte har "korrekturtant". Så tack för det :) Vem hälsar?

  SvaraRadera