onsdag 19 februari 2014

Vägen till Bålberget - Therese Söderlind till Örebro 25 februari!

Bokmässan i Örebro närmar sig, men redan den 25 februari kommer alltså Therese Söderlind till Örebro - författaren till den historiska romanen Vägen till Bålberget, där 70-talets Ångermanland flätas samman med 1600-talets häxprocesser i samma trakt. Jag har själv läst den och gett bort i present, och nu finns det inträngande och mångbottnade relationsdramat även utgivet i pocket. Man kan inte annat än förundras över denna förmåga att gjuta liv i en så avlägsen tid, fylld av känslor som var lika verkliga då som nu. Författaren ryggar inte för människans tidlösa mörker och gör det oundvikligt för oss läsare som följer med på resan att reflektera över just människans natur, oavsett tidevarv. Therese har synts både här och var i media under året som gått och var flitigt inbokad på stora Bok- & biblioteksmässan i Göteborg, där jag såg till att överlämna ett ex av mitt eget verk, Blå Bergens Sång, då jag såg beröringspunkter med det historiska skildrandet och människoöden, om så uppdiktade eller verkliga. På hemsidan www.theresesoderlind.se kan du läsa mer. På youtube finns en glimt av innehållet.

Härom dagen var jag och träffade ansvarig för bokmässan i Örebro och berättade just om Therese. Vi talade även om lokaltidningens förändring och obenägenhet att ta kultur på allvar, utan istället klumpa ihop det med nöje och rapportera om alla som "kommer till Örebro". Inte vilka som kommer FRÅN och UR vår stad och region. Problematiken med att NA inte längre recenserar lokala författares verk, varför det aldrig kom någon recension av min bok i vår lokaltidning. En bok som jag arbetade med i flera år, med ord, ton och bild, research, formgivning... I samband med bokmässan utses Årets länsförfattare, men då denna bara sker varannat år så faller min utgivning bort med två små snöpliga veckors marginal. Jag gläder mig ändå åt det otroligt varma, innerliga mottagandet från läsare när och fjärran, och dristar mig till att här dela med mig av orden som lyfte mig högt, i den delvis alltid ensamma värld man verkar i som gestaltande, skapande människa. Orden kommer från en hyllad författare - nämligen Therese, som är lika bestört över konsekvenserna av bortseendet från det som görs och skapas ur den egna myllan. Ett märkligt fenomen som går igen på många håll. Så, istället för recension i Nerikes Allehanda kommer det, sent om sider, några rader i min blogg istället!

"...den är ett äventyr in i det som varit, djuren, bergen, människorna, liksom det är ett äventyr i sig att upptäcka alla de fantastiska fotografierna och den omsorg du lagt ned på kompositionen och att ge ingångar till det du vill berätta om. Det är helt enkelt ett privilegium att få ha den uppslagen i knäna och även att få lyssna till din musik!"
Ja dessa ord nådde mig under hösten, då jag ju egentligen hade tänkt föra ut boken lite mer på riksplanet, men istället fick nöjet att kasta mig över Vallristarprojektet, som nu tar all min tid. Således befinner jag mig ännu i det tidevarv även Therese har besökt, och vore jag lika rättfram som min musikervän Anders Norudde ("min musik går rakt in i mitt hjärta!" är ett nedtonat exempel) skulle jag kanske även våga ta med att hon rent av skrev din vackra, genomarbetade, makalösa, fantastiska bok och låta de fina orden lysa över denna min enkla sida i väven. Hm... Kan man inte det?  Man kanske KAN?!
Det kostar ju inget att lyfta varandra med några väl valda, uppriktigt menade ord. Så värdefullt! Dyk nu in i boken som fångade mig, eller dyk in i mina älskade Blå Berg. Vi ses!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar