fredag 4 april 2014

Guld och gröna skogar - och dödligt tråkig statestik

Jag älskar mitt jobb. Så klart. Men det innehåller så mycket mer än de flesta tror. Visst är det fritt; jag lägger upp tiderna själv och får ägna mig åt det jag älskar. Men en stor del av arbetet är mer än tradigt och tråkigt. Föga upphetsande. Rota igenom Saxonarkivet på jakt efter skriftliga källor, tillbringa timmar med näsan i böcker ingen människa läser nu för tiden, i jakt på just det där som kan LEVANDEGÖRA mina fynd och sätta dem i ett verkligt SAMMANHANG. Jag talar alltså om vallristarprojektet i Kilsbergen som jag driver sedan ett drygt halvår. Sedan går det åt många timmar till ansökningar och trassel, administration och redovisningar. Jag vet inte hur det ser ut framåt och måste ordna min egen tjänst för att ha en inkomst och trygghet för mig och mitt barn. Kunna bo där jag bor. Osv. MEN. Jag kan ta med mig "kontoret", kasta mig i bilen och fara upp till bergen, duka fram alla block och mappar och fillijox på utebordet i solvrån hos Torparvännen och andas frisk vårluft medan jag mejlar runologiprofessorn på riksantikvarieämbetet och rådgör om färgkvaliteer och gör iordning matsäcken till mig och vännen, som slumrar sin middagssömn i stugan.

Foto: Ja jag vet att det är synd och skam att köpa vatten på flaska, men det var en nostalgisk ingivelse; när jag gick på sångskolan i Hollywood fick jag köpa en sådan, men mycket större, varje dag, för det rådde ökenklimat och vattnet i kranarna gick ej att dricka. Nu vandrar jag på grusvägen längs en trollsk Kilsbergssjö istället för The Walk of Fame
(ni vet stjärngatan med alla skådisar och, ja, "stjärnor") och jag älskar det lika mycket, men på ett annat sätt.Härligt! (nä inte så värst...) Statestik på längden och bredden och tvären. Tidens dunkel måste klarna i ett upplysande ljus för den enträgne kulturarbetaren som står med ena foten i folktron och huldrornas värld, och den andra i länsstyrelsens formaliamaskineri. Båda aspekterna behövs. När den ena utesluter den andra blir det antingen torrt och platt eller utsvävat och oförankrat. Kultur är en väv med många trådar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar