tisdag 8 april 2014

Uråldrighetens oslagbarhet // Trassel och snår och vägar igenomBohulta-Per har burit varenda sten. Brutit upp dem ur marken som han odlat för att föda sig och sin familj. Så många rörelser, så mycket stret. Ett arbete som tycks som en oändlighet. Ändå var det bara en enda generation. Det var han, och hans hustru och barnen som flög ut. Flög bort, och lämnade hans Livsverk därhän. Värken kanske han fick kvar. Som han bar! Urstark som en oxe, enveten som få. Och hans byggnadsverk; fantastiska jordkällarvalv, men även formen av en fot som skulle kläs av skorna han tillverkade med sina sträva, strävsamma, mångkunniga nävar.Vi tar oss dit upp via Övre Hyttebacken, en dold värld som öppnar sig för oss, och hygget ligger blödande längs stigen mot den gamla bosättningen. Någon har rest en stege över Bohulta-Pers vindlande mur. Jag tänker på alla hinder som livet lägger för våra fötter. Alla bördor och krångligheter. Det ser så enkelt ut; bara att resa en liten tarre (Kilsbergsmål) och kliva över. Är väl inge å gnöla över?? Det gjorde nog inte Bohulta-Per! Näminsann.

Några andra flitiga nybyggare i bergen har åstadkommit en mur av trädgrenar istället för sten. Det är bävrarna som konstruerat en fördämning bakom Lisselängen. Vi klaffsar och trasslar oss dit nästa dag, för att beskåda byggnadsverket och dess verkningar. Hos Svartfotsindianerna är bävern Helig. Här ska det väl sprängas och skjutas kan jag tro. Inte får några fyrbenta gnagare bygga sig ett bo! Var i vildmarken får de slå sig till ro?

Så här ser det ut i deras vardagsrum. Lite som mitt! :) Jag som kånkar hem krokpinnar från vildskogen vid Jönsamossen där den trollkunnige Värmlänningen bodde med fru och barn i en jordkula många år, i stor nöd och intet av överflöd. Jag som storknar av kala väggar och strikta linjer. Det måste få vara krokigt, egensinnigt och kreativt. En levande process, som Livet själv. Ett litet axplock från min helg. (Men då har jag envetet gömt de finaste skatterna till framliga tiders avslöjande stund... Vilka fynd!!!)

Bistert PS: Min nya kamera tar verkligen blaskiga suddbilder! Då duger mobilkameran bättre, som här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar