fredag 19 september 2014

Varför Vision quest på Gröndland när Kilsbergen finns???Ja det kan man undra... Tanken slår mig, vid och hög, när jag för första gången i livet når fram till Ullavi Klint. Hur många gånger har jag skådat denna höjd från nedan? Oräkneliga. Drömt mig dit. Upp. Bort. Det är något bortom bergen... ni vet. Och nu var jag här. Hela hemtrakten breder ut sig inför ens strövande blick. Fågelperspektiv, örnvision... Allt är så nära men ändå överskådligt. Jag känner igen minsta lilla krok på vägen där nedanför som jag åkt så många gånger, på väg till bergen. Varje liten lada jag sett i alla årstider och dagrar. Långt där borta lite mera plottrigt, det är staden, men jag drar blicken till den närmaste närheten. Förbryllas över att jag sökte mig så långt bort en gång för att genomföra det där indianska jag fått för mig att jag skulle företa mig, på en avlägsen plats. En höjd i ostört läge... fyra timmar med båt in i en fjord på Grönland och så en halv dags klättring uppför ett berg som såg ut som en alldeles lagom liten kulle på håll. Vilket äventyr, och vilken strapats! En annan saga är det, för annat tillfälle. Men hade det liksom inte varit enklare att ta sina förnödenheter och helt enkelt slå sig ner på ett berg i sin egen nejd? Det finns så mycket att upptäcka, som vi inte har en aning om. Alldeles inpå. Och trots att många varit här före mig, i många hundra år (platsen härbärgerar en mäktig fornborg) så har ingen talat om att här skulle finnas ristningar! Jag hittar flera stycken, Ser sedan EN registrerad i fornminnesregistret. Men den finaste upptäckten var hur magisk naturen och livet kan vara, så nära - och ändå i en helt annan sfär. Underbart!

Obs På bilden ovan har jag fyllt i den del av ristningen som syns i bild digitalt. I sin helhet står det AOS 1905, dvs en A Olsson för över 100 år sedan.
Av alla hällar/fläckar här uppe på krönet valde jag att slå mig ner på just denna, precis Här, och äta min matsäck (förstår ni hur GOD den var, för den avnjöts just här???!!!) och kan ni tänka er, PRECIS där hittar jag min första ristning/inhuggning på denna plats - trots att jag inte visste att dom fanns! Sedan blev det flera... och mera jobb för Pernilla :) Och jag som bara skulle utforska en stig, i förhållande till en annan fyndplats med äldre ristningar... Så kan det gå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar