söndag 24 juli 2016

Ingen svalka i bergen // Skogsbrand väster om Bocksboda!
Årets hetaste dag i våra nejder, och det går inte att uthärda värmen i lägenheten. Men hos M i Bocksboda är det svalt som en Dröm. DIT styr man kosan! Nästan framme i Kil ringer M på vift och säger något om att det ska vara någon skogsbrand väster om Bocksboda, enligt räddningstjänsten. Jag når fram till den välbekanta, älskade vyn och ser rökpelare stiga upp där i fjärran...


När man kommer närmare är det bakom Ullavi klint. I Klockhammar ser man också röken. Åker upp mot Nybråten, och där är luften frisk och klar. Torparvännen säger i luren att det har åkt något flyg i en timme mellan Lisselängen och Tomasboda, men att det har lugnat ner sig. Sen får han ett besök, och en påringning från Skjutfältets fältherre, tar sig till Lisselängen där brandförsvarets styrkor samlat sig, och får titta på kartor. Det sades det var Rävabergsön/mossen ut mot Kartlamossen som stod i brand, men stämde ev inte riktigt.

Två "läsarbilder" från ovan, plublicerade av NA, tagna av Hani Tuffaha

Flyg hade hjäpt till att ringa in den en gånger en km stora brandhärden till öster och söder om Fagerbosjön.

OBS Tillfälligt ifylld med grov krita i uttydningssyfte, med Torparvännen. Senare imålad med svart färg.

Räddningsstyrkorna blev omdirigerade från Lisselängen till Kartlaövägen längre bort mot Stora backen, där man når fram bäst. Kartlaövägen, där jag förra året fyllde i en stor ristad (huggen) sten med färg. Dock en "vägsten" från 1970-talet, inga vallristningar från 1700-talet. Skofabrikörerna Gustavssons byggde vägen för att kunna dra ut älgar från jaktmarkerna längre in, och vägen kom sedan till glädje när timmer skulle dras ut.
Idag och i natt fick den dock en helt ny funktion...


(Bild: gäststugan) Jag var iallafall glad att det inte var i vallristarmarkerna det brann, om än nära. Långt ut i "ödemarken", kan man väl säga, men faktum är att Ms hus är väl det närmaste bebodda. Det blev ju lite motsägelsefullt att jag skulle upp dit för att finna svalka, och istället möttes av rökpelare och skogsbrandsbesked, så nära inpå knuten. Jag dröjde mig faktiskt kvar ett par timmar nere vid "portalen" vid Nybråten och de fyndplatser jag jobbar mest med nu, med lite radiodokumentär och framfiskat torrare tilltugg i bilen, tills situationen hade klarnat lite. Men till slut blev det hungern som drev mig upp, och då var ju iallafall brandplatsen fastställd och läget någorlunda under kontroll. Man vill ju inte heller vara i vägen, då det knappt går att få möte på den skruttiga skraltiga så kallade vägen som leder förbi stugan ner mot händelsernas centrum. Väl på plats vid stugan så var röken påtaglig och nära, men ändå på lite betryggande avstånd.


Det blev jättegod sen middag och svalka i hängmattan, medan vi forskade vidare och lyssnade till djungeltrummorna i bergen, där telefonledningarna gick glödheta, kompletterat med NAs uppdaterande av officiell info (http://na.se/nyheter/orebro/1.4100335-omfattande-skogsbrand-i-lanet). En helikopter med vattenbombningsfunktion skulle anlända från Västerås på en timme enligt skjutfältsbasen, men dök upp över trädtopparna 20  minuter i förtid, tack och lov. Redan nere vid portalen hade brandfordon defilerat förbi på väg upp (liksom mängder av "nyfikenhetsbilar" som åkte upp och ner), och under kvällen anlände allt fler; Brandbilar och även med släp med fyrhjuling, elaggregat osv. Framåt 22.30 luktade det starkt av brandrök i hallen, och jag skulle dra mig hemåt...

MEN. "Kilsbergsskildrare" som man väl ändå är, kände jag ändå en viss "plikt" att kanske åka fram lite grann och föreviga det hela på lite lagom avstånd, när det nu blev en sådan stor operation, och nytillkallade fordon hade ebbat ut några timmar tidigare. Sagt och gjort. Mörkret hade lagt sig, och den välbekanta vägen med alla sina hålor tog mig förbi Fjärilaberget, Blankebron, avtaget mot Lisselängen, Gröna dal´n där det INTE var läge att hoppa ur och plocka smultron denna timma... En samling yrkesfordon avställda där den lilla Kartlaövägen sticker av tillbaka mot samma håll man kom, men ut mot Kartlaömossen och Fagerbosjön. Längre fram stod även 4 större brandbilar, till synes övergivna, och långt där framme i mörkret glödde det som av en eld. Förmodligen var det dock utryckningsfordon och arbetslampor. För att kunna vända med bilen åkte jag fram lite till, hoppade upp på en stubbe och spanade neråt. Sedan fick det vara bra!


Det säger sig själv att terrängen är svårforcerad, och bilvägar saknas så klart i största delen av området. På utryckningsfordonen stod det Pålsboda, Fjugesta osv, dvs hela länets styrka verkar vara insatt, och det lär väl sannerligen behövas, med ett så stort område, och med Västmanladsförödelsen i färskt minne. Torparvännen trodde blixten slagit ner när åskan gick tidigare på dagen. Torkan ute i markerna är helt extrem, och vallristarbäcken så gott som utsläckt. Men Tack och lov var det VINDSTILLA! Och kommer så fortsätta ett tag till, som det synes. 

Så här såg det ut där de fyra brandbilarna var avställda, utmed Kartlaövägen.

När jag så småningom körde hem över slätten, reste sig en enormt stor, glödande augustimåne redan i juli. På radion talas det om pinsamheter i Karlavagnen, och jag fann trots allt min svalka denna dag.

Från kl 7 denna morgon är det 3 helikoptrar med vattenbombningsfunktion som ska försöka bemästra branden, och sedan har de att göra LÄNGE med att hålla markerna under uppsikt, så det inte blossar upp igen...

Men sedan gör Naturen sin magiska verkan och blommar upp på ett alldeles särskilt vis, efter en skogsbrand, med arter som legat i vila och gynnas av sådan förödelse. Vi får verkligen be att inga människor eller hus kommit till skada när historien är över, och att den kan få ett snabbt och Lyckligt slut!


L Ä N K A R


Branden: Tre helikoptrar vattenbombar

Räddningstjänsten kraftsamlar mot skogsbranden under förmiddagen.

Relaterat


Tre helikoptrar och 20 brandmän kämpar just nu mot skogsbranden som härjar i Kilsbergen, väster om Bocksboda.
Enligt räddningstjänsten kraftsamlar den nu under förmiddagen i förhoppning att få branden under kontroll.
Väderprognosen säger att det kan börja blåsa under eftermiddagen vilket skulle försvåra släckningsarbetet.
Branden startade under söndagseftermiddagen och räddningstjänsten hade till en början svårt att ta sig fram i den oländiga terrängen.
Under natten har branden, enligt räddningstjänsten, inte spridit sig men nu riskerar elden att få ny fart när värmen kommer tillbaka.Skogsbranden riskerar att sprida sig

Publicerat söndag 24 juli kl 22.51
Uppdaterat kl 05.41
Helikopter brand kilsbergen
1 av 2
Flera helikoptrar deltar i släktningsprocessen. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio
Räddningstjänsten arbetar sedan söndagseftermiddagen med en omfattande skogsbrand i Kilsbergen nordväst om Örebro. 
Larmet kom in vid halv sextiden på söndagseftermiddagen.
Under lång tid arbetade räddningstjänsten med att försöka lokalisera brandhärden. 
– Det är ganska tät skog och dåligt med vägar fram till den här platsen där det brinner,
säger Mattias Heimdahl, räddningschef i beredskap vid Nerikes brandkår.
Vår reporter på plats träffade yttre befäl Mikael Nilsson på måndagsmorgonen.
– Vi börjar få branden under kontroll tycker vi, men vi har inte lyckats ringa in den än.
Vi har dragit 800 meter slang ungefär. 
Helikoptrar cirkulerar och tre brandbilar är på plats, just nu arbetar tio brandmän
med släckningsarbetet. Ännu har de inte kunnat se hur stor branden verkligen är,
men de har bedömt den till att vara en kvadratkilometer.
Är branden under kontroll?
– Nej det kan jag inte säga men vi är på gång att få det under kontroll. Vi är tiotal
brandmän som jobbar nu. Men det är en spridningsrisk med anledning av vädret
om det börjar blåsa nu. Arbetet kommer nog pågå en vecka med eftersläckning.
Ingen boende har behövt evakuering, säger Mikael Nilsson. 
Med hjälp av brandflyget och en markägare kunde räddningstjänsten guidas rätt
under söndagskvällen. 
Den svåra terrängen har gjort att arbetet med att bekämpa branden är komplicerat.
– Det är mossmark och det är svårt att gå. Det är blött och svårt att ta sig fram,
säger Mattias Heimdahl på räddningstjänsten.
Under natten vilade branden något och ett mindre antal brandmän stannade på
platsen för att bevaka. Vid tvåtiden blossade en del av området upp igen men kunde
fås under kontroll. Branden har inte spridit sig.
På morgonen förstärks bemanningen igen till uppåt 20 brandmän och 3
brandhelikoptrar som kan vattenbomba området. 
Texten uppdateras.
Publicerad 25 jul 2016 13:09 Uppdaterad 25 jul 2016 13:30

Foto: Filip Erlind

Varningen: Nytt åskväder kan vara på väg

Vädret kan bli avgörande för släckningsarbetet i Kilsbergen.

Relaterat

Räddningstjänsten har under förmiddagen oroat sig för att vinden ska ställa till problem i släckningsarbetet. Nu kommer dock lugnande besked från meteorologen Erik Rindeskär vid Foreca.
– Det ser ut att bli väldigt svaga vindar under eftermiddagen, säger han.
Hos Nerikes brandkår är det ett glädje besked.
– Det är så klart väldigt positivt, säger Ulf Smedberg, inre befäl.
Enligt prognosen ser det även ut som att små regnskurar kan dra in över området.
– Men de är nog så små att det är som en droppe i havet, säger Smedberg.
I de små regnskurarna kan det även finnas åska, vilket troligen har varit orsaken till branden som nu bekämpas.
– Vi har också fått rapporter om att det kan finnas åska i regnskurarna och det vill vi helst vara utan, säger Ulf Smedberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar