söndag 19 augusti 2018

Inte bara den snea ve Getdaln ä smea där i bärja!

På väg till Trolldalsstenen utmed Bergslagsleden för pågående antikvarisk insats flammade en eld i ögonvrån när jag passerade genom Klockhammar, då vägen från stora vägen mot Lockhyttan är så hackig och eländig så man rekommenderas den över Klockarhyttan och Kils hembygdsförenings kolbotten och kolarkojor. Elden fanns i en låg timmerbyggnad - Ja, en SMEDJA! Det var någon slags "dag" i byn, som jag missat. Klockhammar, där mången mästersmed haft din boning och städsel. Men så märkligt ändå; senaste dagarna har jag varit upptagen med att (bland tusentals annat!!!!!) spåra upp olika smidesutformningar i trakten inför vårt portalskyltbygge, inkl i Kils kyrka, på Arne i Damsäters gårdsmuseum, live, digitalt, osv osv osv osv. Skissat och haft mig. Men Pang Bom står 2 smeder ett jättestenkast från portalen och gör just det som strax skall göras för vår del. Ett givande besök!Sedan hoppar Sara Danius in i passagerarsätet (audiellt) och gör så att jag måste åka ända till Nora och köpa Noraglass för att höra klart hennes sommarprat i bilradion (så inte batteriet dras ur). Tagit den 4-hjulsdrivna så man kan åka sista biten på skidbanan för att komma hyfsat nära med utrustning. Det är lite Indiana Jones när det går över stock och sten! Ett konstigt jobb man har, tänker jag ofta, men påminner mig om att det också är en ynnest (om än ofta ett "glamouriserat" städjobb i utemiljö).
Glimt från smeden Hanna Gutkes insta. Hanna berättade att hon är upplärd av Lina som hölls vid Karlslund.

Innan jag lämnar bilen för sista sträckan till fots halar jag fram näverluren och blåser, som vanligt under halvkvävda skratt över hur trögt svårt det ska vara! Brukar försöka passa på när jag är långt ifrån lyssnande människoöron. En stackars ekorre far runt på en trädstam av min "kavalkad". Jag kommer inte BLI någon näverlurspelerska, jag är SÅNGERSKA, men förhoppningsvis har jag skrämt iväg traktens älgar för några timmar. När jag själv försjunker i arbetet kan jag ju ligga där på stenen timmavis i total tystnad, och så BRAKAR det till så man flyger i luften med hjärtsnörp. Obra.


Det är lördag men uppehållsväder så detta innebär arbetshelg. Stigen fram är full med skaderistningar på stenarna från människor och deras makapärer, dubbade hjul osv. Någon har haft en eld vid skyddstaket vi rest, sedan mitt förra besök. Dvs det har gjorts under eldningsförbudet, alldeles intill den ristade stenens skyddstak. Suck. Man tror alltid att det ska vara VETTIGT folk som har vett att söka sig ut i natur, men Icke. Täckningen har också tagits bort.

Men rubriken då? Ja den syftar på den sneda smedjan vid Getdalen - här i Klockhammar finns alltså en som ännu är i BRUK! Jag har aldrig hört talas om kvinliga smeder förr, men nu för tiden är det vanligt. Känner till 3 st bara i våra nejder. Men nu väntar en ny dag i de blå bergen, med målning i solvädret. Ha det så gott!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar